Locul din România unde s-a „scufundat” o pădure, iar apa este înroșită de sângele îndrăgostiţilor răpuşi de Muntele Ucigaş
Lacul Roșu este locul din România unde s-a „scufundat” o întreagă pădure. De asemenea, localnicii cunosc numeroase legende despre acest loc, precum sângele îndrăgostiților din Muntele Ucigaș. Află întreaga poveste al lacului.
Lacul Roșu se regăsește în Harghita, în Carpații Orientali. Acesta se află la 26 de kilometri distanță de Gheorgheni și este locul care are la bază foarte multe legende, dar care atrage și foarte mulți turiști pe baza pădurii scufundate.
Geologii dețin o teorie despre formarea celui mai mare baraj natural din România, însă localnicii sunt cei care dețin legende despre acest loc, unele dintre ele cât se poate de înfiorătoare. Acesta este motivul pentru care muntele din vecinătatea lacului este denumit Muntele Ucigaș.
Potrivit unui mit, în acea zonă locuia o fată sărmană care a fost adoptată de către o bătrână și un băiat foarte bogat care era singur la părinți. Cei doi au ajuns să se îndrăgostească, însă părinții băiatului nu au fost de acord cu căsătoria celor doi.
Astfel, nici lacrimile și nici rugămințile celor doi nu au reușit să le schimbe decizia, luând hotărârea să fugă împreună în lume. Părinții băiatului au blestemat-o pe fată, însă nu s-au gândit că acest blestem va avea efect și asupra propriului copil.
În timp ce se îndreptau spre munte, au fost surprinși de o furtună, adăpostindu-se la poalele muntelui. O stâncă a căzut și i-a ucis pe loc. Se spune astfel că sângele celor doi s-a scurs în lac, fiind și motivul pentru care acesta are culoarea roșie.
Într-o altă legendă, o fată foarte frumoasă pe nume Eszter s-a îndrăgostit de un băiat pe care l-a întâlnit la târg. Cei doi au luat hotărârea de a-și uni destinele, însă băiatul a fost înrolat în armată. Cu toate că Eszter l-a așteptat, acesta nu a mai apărut, mergând de fiecare dată la izvorul de lângă lac să ia apă și plângea de dorul acestuia.
Locul scufundat din România care a dat naștere legendelor
Într-una din zile, fata a fost zărită de către un tâlhar care i-a promis toate bogățiile lumii dacă va decide să îl ia de bărbat. Tâlharul a încercat să o forțeze, însă fata a cerut ajutorul munților care au stârnit o furtună. Cei doi au fost îngropați sub stâncile muntelui și se spune că acolo s-a format Lacul Roșu din prezent.
Acest loc este unic în România, având în vedere că este cel mai mare lac de baraj natural din țară. Departe de legendele locale, știința a arătat modul de formare al lacului. Acesta a luat naștere în anul 1838, fiind rezultatul alunecării unui pinten din Muntele Ghilcoș, cunoscut și ca Muntele Ucigaș.
Geologul Franz Herbich este cel care susținea ideea, iar la baza formării lacului stă cutremurul care a avut loc în data de 11 ianuarie 1838, atunci când o replică a cauzat dislocarea unor bucăți uriașe ale versantului. Tot atunci, o vale întreagă a fost obturată, iar pădurea de brazi a fost scufundată.
„Lacul Roşu s-a format relativ recent şi are 177 de ani. 1838 a fost un an cu furtuni foarte puternice şi cutremure, care au dus la o alunecare de teren a unuia dintre versanţii muntelui din zonă. Apele au inundat o vale în care se afla o pădure de brazi şi aşa s-a format lacul. Culoarea roşie a fost dată de argila din compoziţia stâncilor care s-au prăvălit de pe munte“, a spus Adrian Vasiliu, geolog.
În prezent, Lacul Roșu are o suprafață de 11 hectare și ajunge la o adâncime de 9,6 metri. De asemenea, reprezintă una dintre cele mai căutate obiective turistice ale Harghitei, în zonă fiind numeroase hoteluri și pensiuni care își așteaptă turiștii.